تاریخیگردشگری

کاروانسرای قصر بهرام مجموعه تاریخی اسرارآمیز دل کویر گرمسار

مجموعه قصر بهرام مربوط به دوره ساسانی می‌باشد و توسط شاه بهرام ساسانی یا بهرام گور ساخته شده‌است. سپس توسط شاه عباس صفوی باز سازی شده و به عنوان کاروانسرا مورد استفاده قرار گرفته‌است. این مکان تاریخی در جنوب گرمسار، جنوب شرقی شهر جوادآباد و شمال دریاچه نمک واقع شده‌است. بهترین مسیر دسترسی به قصر بهرام از شهر گرمسار و جاده خاکی سنگفرش می‌باشد و برای ورود به پارک ملی کویر و بازدید و اقامت در قصر بهرام نیاز به اخذ مجوز از اداره کل محیط زیست استان سمنان می‌باشد. به فاصله کمی از قصر بهرام کاروانسرای عین‌الرشید و بقایای یک حرم‌سرا نیز قابل بازدید است.

کاروانسرا و میراث جهانی یونسکو

این کاروانسرا که در دل کویر گرمسار و پارک ملی کویر واقع شده است پیش تر در حکومت وقت به عنوان آثار ملی نیز به ثبت رسیده بود.

این اثر در تاریخ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۰۵۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

همچنین طی نشست ۴۵ ام ریاض در تاریخ ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ با حضور وزیر وقت میراث فرهنگی و تاریخی و صنایع دستی ( عزت الله ضرغامی ) به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

تاریخچه کاروانسرا قصر بهرام

در وسط “پارک ملی کویر”، نزدیک شهر گرمسار در استان سمنان، یک عمارت حیرت انگیز وجود دارد. کاروانسرای قصر بهرام نام این بنای باستانی است که به معنای واقعی زیبا و با شکوه است و شاید بتوان به آن “کاخ بهرام” نیز گفت. گفته می شود که بهرام پنجم (معروف به بهرام گور)، پانزدهمین پادشاه امپراتوری ساسانی، این مکان را بنا کرده است. در دوران صفویه، شاه عباس صفوی آن را بازسازی و به کاروانسرا تبدیل کرد. اگرچه این کاروانسرا یک بنای تاریخی باشکوه است، اما موقعیت بی نظیر آن، قصر بهرام را به یک مقصد گردشگری فوق العاده منحصر به فرد تبدیل کرده است.

این کاروانسرا در دامنه‌های کوه سیاه کوه و در وسط دشت کویر یعنی بزرگترین صحرای ایران قرار دارد. این منطقه با مساحت بیش از ۴۰۰۰ کیلومتر مربع، یک منطقه حفاظت شده زیست محیطی به نام پارک ملی کویر است. این منطقه از بزرگترین و قدیمی‌ترین مناطق حفاظت شده کشور است. همچنین به عنوان آفریقای کوچک ایران شناخته می شود، زیرا دارای تنوع بیولوژیکی شگفت انگیزی در حیات وحش است. ( کل بخش بازنویسی شده از سفرمارکت )

مسیریابی به کارونسرا قصر بهرام

راستش را بخواهید ورود به این کاروانسرا به این آسانی ها هم نیست. می توانید راهی شهر گرمسار شده از اداره میراث فرهنگی گرمسار مجوز ورود به پارک ملی کویر را اخذ کنید و یا فرم های مربوطه را پر کرده و با فکس کردن بقیه ماجرا را پیگیری کنید. ورود به محدوده پارک ملی کویر نسبت به چند سال قبل خیلی آسان تر شده است اما هنوز هم محدودیت هایی وجود دارد. بهتر است در اوایل روز حرکت کنید تا قبل از تاریک شدن هوا خودتان را به ورودیه پارک ملی کویر برسانید، چرا که با تاریک شدن هوا ورود به منطقه کمی دشوارتر است.

شهرستان گرمسار تا کاروانسرا از مسیر اصلی و طولانی از مسیر آزادراه حرم تا حرممسیر نزدیک 65 کیلومتر مسیر اصلی 114 کیلومتر
نزدیک ترین نقطه شهر تهران تا کاروانسرا126 کیلومتر
مسیر گرمسار از جاده اصلی دارای عوارضی است.

بهرام گور، پادشاه معروف ساسانی هرگز تصور نمی‌کرد که گردشگران قرن‌ها بعد از مرگش از پشت بام قصری که در حوالی گرمسار ساخته بود ستاره‌های کویر را نگاه کنند. این قصر همان بنایی است که به‌عنوان کاروانسرای قصر بهرام می‌شناسیم. این بنا در بین کویردوستان به نام‌های شاه عباسی و رباط سیاه‌کوه هم معروف است. دلیلش هم این است که شاه عباس صفوی کاخ را تعمیر و آن را به کاروانسرا تبدیل کرد.

لوازم سفر به کاروانسرای قصر بهرام چیست؟

ترجیحا در سفر به این کاروانسرا وسائلی با خود نبرید چراکه نیاز به اخذ مجوز و کلی داستان دیگر برای ورود به این کاروانسرا وجود دارد و باید دید که چه لوازمی را اجازه می دهند با خود به این کاروانسرا ببرید.

پیشنهاد می شود پست راهنما سفر با ویلاجت را بخوانید و با نحوه سفر به مکان های مختلف آشنایی داشته باشید.

نکته: تمامی محتوی این صفحه به غیر از بندهایی که با عنوان سفرمارکت ذکر شده، نوشته ویلاجت است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا